Rajoy sacrifica les revàlides de Wert i les ajorna sense data

La prova de Batxillerat es queda sol per a l’accés a la Universitat i la de ESO com avaluació de diagnòstic “fins que hi hagi un pacte per l’educació”

És el primer punt polèmic de la llei educativa del PP que es queda en el camí. Mariano Rajoy ha anunciat aquest dimecres que deixa “sense efecte acadèmic” les revàlides d’ESO i Batxillerat que va impulsar l’anterior ministre, José Ignacio Wert. La primera -la d’ESO- quedarà com un examen de diagnòstic i la segona -Bachillerato- es converteix de facto en una Selectivitat una mica més complexa. L’anunci, després de la massiva vaga contra les proves, va ser venut pel PP com un gest cap a Ciutadans i PSOE. Ara s’ha d’aprovar el canvi normatiu.

Manifestació Madrid. FOTO: C. ROSILLO / VÍDEO: REUTERS

La Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) preveu uns exàmens externs per als alumnes de quart d’ESO (15 i 16 anys) i segon de Batxillerat (17 i 18) que s’implanten aquest curs com a prova pilot i que els estudiants havien d’aprovar necessàriament a partir de 2018 per poder obtenir el títol i seguir estudiant. Són les repudiades revàlides, contra les que dimecres van protestar desenes de milers de persones a tot el país i que han despertat crítiques fins i tot de les comunitats del PP.

El president en funcions, Mariano Rajoy, va aprofitar la rèplica al PSOE a la sessió d’investidura per fer l’única concessió del dia. “Les revàlides no tindran efectes acadèmics fins que no s’arribi al pacte nacional per l’educació que vaig proposar ahir [per dimecres]”, va afirmar.

El seu anunci no implica que s’eliminin aquests exàmens externs, però sí que no serà necessari aprovar-per poder seguir estudiant. Amb aquesta cessió, el PP vol “crear un clima” que faci possible un pacte educatiu que a Espanya mai s’ha aconseguit, segons ha indicat després el ministre d’Educació en funcions, Íñigo Méndez de Vigo. En qualsevol cas, la resta de formacions polítiques ja han manifestat que rebutgen aquest model d’avaluacions, pel que és possible que les revàlides no tornin, bé perquè hi hagi un pacte i les altres formacions ho demanin o bé perquè l’acord no s’arribi a tancar mai.

Com la Selectivitat

La prova de Batxillerat “serà molt semblant” a la Selectivitat i només hauran de fer-la els que aspirin a anar a la universitat com passava fins ara, segons Méndez de Vigo. L’ordre ministerial amb els detalls d’aquesta prova, encara pendent d’aprovació, serà la que determini fins a quin punt el PP ha donat tot un gir per quedar-se al final al mateix lloc. L’ordre prèvia aprovada al juliol suposava més exàmens fins i tot d’assignatures de diferents cursos i més dies d’avaluació, a més de posar en mans de l’Estat el marc general de la prova que fins ara desenvolupaven les comunitats autònomes amb professors universitaris i de Batxillerat.

Les de Secundària quedaran com a proves de diagnòstic sense efectes acadèmics per a l’alumne, però amb les que es mesura l’evolució general, com passa amb les avaluacions de Primària de la LOMCE, que també han collit rebuig, entre altres motius, pel temor a que es facin servir per fer rànquings de centres.

Per eliminar el caràcter de revàlida, el Govern de modificar el calendari d’implantació de les mesures de la LOMCE. Tot i que aquest calendari forma part de la llei, es pot modificar mitjançant un reial decret al “no tenir caràcter orgànic”, segons un portaveu del ministeri. El document ja està preparat i s’aprovarà “de manera immediata” quan hi hagi un nou Govern.

LES ALTRES POLÈMIQUES DE LA LOMCE
Les revàlides són potser l’aspecte més polèmic de la LOMCE, que ahir Rajoy va rebutjar derogar completament com li demanen el gruix de l’oposició. La llei inclou altres temes espinosos com contemplar la Religió com a assignatura avaluable, la “llibertat d’elecció dels pares” que blinda l’educació concertada o la garantia de subvencions als centres que segreguen per sexes.

José Luis Pazos, president de la confederació de famílies de la pública CEAPA, assegura que l’anunci de Rajoy “és insuficient”. “No ens val el que s’ha dit, als nostres efectes res ha canviat perquè hem demanat l’eliminació de les revàlides i dels exàmens externs en general, sembla que ha escoltat només a mitges”, assenyala Pazos, l’organització va ser una de les convocants de les mobilitzacions de dimecres. “Potser no s’han assabentat que la comunitat educativa rebutja també les proves de diagnòstic a 3r i 6è de primària i que no les acceptarem”.

L’anunci del president “reflecteix la pressió que tenen per les mobilitzacions multitudinàries a tot el país, però no ens valen ni moratòries ni jocs, volem la seva derogació immediata de principi a final i això li exigim a Rajoy”, afegeix Ana García, responsable de l’ sindicat d’Estudiants, també convocant de les aturades. La seva organització va donar un ultimàtum al Govern fins dilluns per eliminar les revàlides o enfrontar-se a noves mobilitzacions. “L’ultimàtum segueix en peu, si d’aquí al dilluns no anuncia la derogació, sense trampa ni cartró, seguirem als carrers”.

“És un anunci insuficient”, afegeix Paco García, responsable d’Ensenyament de CC OO. “El que demanem és la derogació del decret de revàlides i que es mantingui la PAU amb les adequacions necessàries mentre es negocia el pacte educatiu”. El representant sindical desconfia que es pugui aconseguir aquest acord “si el president parteix de la idea que no pensa derogar la LOMCE. Diu que vol un pacte educatiu però sembra el camí d’obstacles”. Comissions reclama al president en funcions “un primer gest” en els pròxims pressupostos, en els quals demana que no s’incloguin retallades en educació que se sumin “als 9.000 milions ja perduts” en la despesa educativa.

Orígen: EL PAÍS

Autora: Pilar Álvarez

TRADUCTOR AUTOMÁTICO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>